Հիշո՞ւմ եք մեր մանկության Զատկի տոնը, երբ ընտանիքներով հավաքվում էինք, խաղում էինք կարմիր կամ գունավոր հավկիթներով...
Իսկ հիշո՞ւմ եք Զատիկի ավանդույթները։
- Պատրաստվում են ավանդական կերակրատեսակներ
- Զատիկի սեղանի վրա լինում են խաշած, ներկված ձվեր
- Եփվում է չամիչով, չրերով, բրնձով փլավ
- Սեղանին նաև դրվում է խաշած ձուկ
- Ալկոհոլային խմիչքներից օգտագործվում է կարմիր գինին
- Բամբակով ամանի մեջ աճեցվում են ցորեն, գարի, կամ այլ հատիկավորներ
- Եկեղեցիներում անց են կացվում պատարագներ։
Զատիկի ձվերը սովորաբար ներկում են սոխի կճեպների մեջ, որը տալիս է գեղեցիկ կարմիր երանգ։ Ձվերը ներկվում են նաև արհեստական, կերակրային ներկերով, զարդարվում են գունավոր թղթերով, գուաշով, զարդերով, կտորներով․․․
Ձվի կարմիր գույնը խորհրդանշում է Հիսուսի թափած արյունը մարդկանց մեղքերի համար։
Չամիչով փլավը մեկնաբանվում է որպես ողջ մարդկության խորհրդանիշ, որտեղ չամիչը՝ հավատացյալներն են, գինին՝ Հիսուսի արյունը։
Այստեղ կարող եք գտնել Զատիկի ձուն զարդարելու հետաքրքիր մտքեր՝ Զատիկի ձուն և ավանդույթները։
Մեկնաբանել