Շատերը չգիտեն, բայց պահածոների պատմությունը եկել է դեռևս հին ժամանակներից: Այն ժամանակ, երբ սառնարաններ չկային, մթերքները պահպանելու և ձմռան պաշարը հավաքելու համար, կիրառում էին հենց պահածոյացման տարբերակը։ Այն օգտագործում էին ոչ միայն ձմռանը գոյատևելու համար, այլ նաև երկար ճանապարհորդությունների, պատերազմների կամ արշավների ժամանակ սնունդ ապահովելու համար:
Առաջին կոնսերվանտը համարվում է աղը, որի շնորհիվ ճարպը և միսը կարելի էր երկար ժամանակ պահպանել:
Ցանկացած պահածոյացված մթերք, իր մեջ պարունակում է մեծ քանակությամբ աղ, շաքարավազ և քացախ, որն էլ նշանակում է, որ տվյալ «ՈՒՏԵԼԻՔԸ» տոքսինների աղբյուր է։ Առանց նշված բաղադրիչների տվյալ մթերքները պահպանել հնարավոր չէ։
Նույնիսկ ամենացածր կալորիականություն ունեցող պահածոյացված բանջարեղենը, որը հազվադեպ է գերազանցում 20-30կկլ/կիլոկալորիա/, այս դեպքում որևէ դեր չի խաղում։ Պահածոների մեջ պարունակող աղը խանգարում է, որպեսզի օրգանիզմում գտնվող ավելցուկային ջուրն ու տոքսինները դուրս գան օրգանիզից, որն էլ կարող է հանգեցնել երիկամների կամ սրտի սխալ կենսագործունեության, կամ այլ հիվանդությունների: Ինչպես նաև դրսևորվել տարբեր ախտանշաններով՝ թուլություն, ինքնազգացողության վատացում, պարկեր աչքերի տակ և այլն:
Նախապատվությունը տվեք սառեցված մթերքներին։
Հեղինակ՝ բյութի բլոգեր Աննա Սեմերջյան
Հետաքրքիր է նաև․․․
Սունկով կրեմ ապուր
- 18.03.2025
Գազարով, խնձորով, կիտրոնով, իմբիրով ֆրեշ
- 15.03.2024
Կարկիր լոբիով և հավի կրծքամսով աղցան
- 23.02.2024
ՊԱՀԱԾՈՅԱՑՎԱԾ ՍՆԿՈՎ ՊԱՐԶ ԱՂՑԱՆ
- 23.02.2024
ՎԵՐՋԻՆՆԵՐԸ
Այաքս Ակադեմիա, ֆուտբոլային ակումբ
- 2025-11-25 13:46:00
Հայկ Աջապահյան, «Ամանորի հրաշքը» գրքի գեղեցիկ շնորհանդեսը
- 2025-11-22 18:16:00
Աստղիկ ստեղծագործ մտքի կենտրոն
- 2025-10-09 19:14:00
Լիլիթ Գուրօղլյան, LiGuro Academy հիմնադիր, ֆոնդհայթայթման մասնագետ
- 2025-09-30 19:19:00
Իվետա Մուկուչյան - «Այ, Այ, այ»
- 2025-09-30 07:40:00
ԲԱԺԱՆՈՐԴԱԳՐՎԵԼ
All Rights Reserved © 2025